Η χώρα που διαφημιζόταν εδώ και χρόνια ως ο βορειοαφρικάνικος παράδεισος για τους τουρίστες, που φρόντιζε επιμελώς να κρύβει τη φτώχεια της, απ' το Δεκέμβρη βρίσκεται σε εξέγερση. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν δολοφονηθεί από την αστυνομία ενώ ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους για να προστατέψει τη νέα εξουσία και για να τρομοκρατήσει αυτούς που απέκτησαν την ιδιότητα του πολίτη. Κατά ένα συνήθη τρόπο, η εξέγερση προήρθε από ένα γεγονός, που δεν θα μπορούσε να έχει αυτές τις καταιγιστικές πολιτικές διαστάσεις που πήρε: η απόπειρα αυτοκτονίας του 26χρονου πτυχιούχου πανεπιστημίου Μοχάμεντ Μπουαζίζι στις 17 Δεκεμβρίου στην πόλη Σίντι Μπουζίντ στην κεντρική Τυνησία, ήταν η αφορμή για την έκρηξη. O Moχάμεντ Μπουαζίζι, αφού αναζητούσε με το πτυχίο του μάταια για τέσσερα χρόνια μια δουλειά, αναγκάστηκε να γίνει πλανόδιος πωλητής φρούτων κα λαχανικών με το κάρο του. Οταν η αστυνομία τον συνέλαβε για παράνομο εμπόριο (δεν ήταν η πρώτη φορά) και κατάσχεσε το κάρο του, απελπισμένος λούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στο δημαρχείο της πόλης. Μεταφέρθηκε με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο νοσοκομείο και έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου.
Ο Μοχάμεντ έγινε σύμβολο για χιλιάδες νέους αλλά και εκατομμύρια φτωχούς που στέναζαν μέχρι χτες από τη μπότα του δικτάτορα Μπεν Αλί (25 χρόνια πρόεδρος, ψηφίζεται τα τελευταία χρόνια με το μυθικό ποσοστό του 90%) , συνεργάτη των ΗΠΑ "στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" ο οποίος εφάρμοσε τις υποδείξεις του ΔΝΤ στην οικονομία. Κι ενώ τα παράλια της Τυνησίας έχουν τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, η ενδοχώρα υποφέρει από τη φτώχεια και την απειλή της καταστολής. Χιλιάδες οι φυλακισμένοι διαφωνούντες.
Χθες, μετά την ετσιθελική ανάληψη της εξουσίας από τον πρωθυπουργό (εφόσον ο Μπεν Αλί έφυγε από τη χώρα) ο στρατός περιπολούσε στους δρόμους των πόλεων για να διαφυλάξει την ανύπαρκτη δημοκρατία που αναγγέλθηκε από αυτόν και τους άλλους συνεργάτες του δικτάτορα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου