Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Κάτω η δημοσιογραφική χούντα!

Αυτή η επετειακή 17η Νοέβρη δεν ήταν κι από τις πιο ήσυχες τελικά. Μαζικές πορείες έγιναν σε αρκετές πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα στην Αθήνα πρωτίστως αλλά και σε πόλεις όπως ο Βόλος και η Πάτρα, υπήρξαν συγκρούσεις με δυνάμεις καταστολής. Στην Αθήνα μάλιστα οι προσαγωγές ήταν δεκάδες και οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις είκοσι.
Αυτήν την ημέρα, που την αποκαλούν "γιορτή της δημοκρατίας", οι δρόμοι των πόλεων γέμισαν ακόμα περισσότερο με μπάτσους. Πάνοπλοι άνδρες της ελληνικής αστυνομίας παντού: αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον γιορτάζει η ελληνική αστική δημοκρατία την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σίγουρα, δε διαφέρει και πολύ από το καθεστώς του χωροφύλακα επί χούντας.
Από την άλλη πλευρά, η τηλεοπτική επικράτεια υποβίβασε τόσο τις πορείες όσο και τα βίαια γεγονότα σε έκτο, έβδομο θέμα του ενός λεπτού το πολύ στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Περισσότερη αναφορά πάντα για τον καινούργιο προπονητή μιας μεγάλης ΠΑΕ, παρά για συγκεντρώσεις, οδομαχίες και πνίξιμο των δρόμων από τα δακρυγόνα. Σαν να μην τρέχει τίποτα... γιατί αυτό θέλουν να πετύχουν: να μην τρέχει τίποτα.
Ακόμα και την πορεία της 15ης Νοέμβρη κατά της Τρόικας την έθαψαν τελείως. Οι μιντιοκράτες δεν ανέφεραν λέξη γι΄ αυτήν (παρόλες τις μικροσυμπλοκές πάλι), ενώ στη συγκέντρωση του ΚΚΕ αφιέρωσαν ένα μπάνικο ρεπορτάζ.
Για όποιον θέλει να βλέπει τι συμβαίνει, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το κράτος και τα αφεντικά προσπαθούν, ιδιαίτερα μέσα και από τη μιντιακή τους κυριαρχία, να εκμηδενίσουν τις κινήσεις αντίστασης υποβαθμίζοντάς τες ή συκοφαντώντας τες. Επίσης, επειδή είναι αδύνατον να ανακοπεί απόλυτα η κοινωνική διαμαρτυρία, επιχειρούν με κάθε τρόπο να τη στρέψουν να εκφραστεί ως ψήφος διαμαρτυρίας που να αυξάνει τα ποσοστά του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, κόμμα βαθύτατα συντηρητικό και αυταρχικό, έρχεται να μαζέψει τους κραδασμούς του κοινωνικού πολέμου, μέσα από την εκλογική τους μετάλλαξη και την προβολή του σε αντίβαρο του δικομματισμού.
Η αντιστασιακή δράση οφείλει να βρίσκει τους τόπους και τους τρόπους που να διαρηγνύει τη μιντιακή χούντα και τρομοκρατία. Η παρέμβαση και παρουσία στις γειτονιές έχει να δώσει πολλά πάνω σε αυτό, αν γίνει με αποφασιστικότητα και συνέχεια.

Φ.Κ.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό άρθρο του Φώτη Κουβέλη, δεν του φαινόταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ειρωνία (από μόνη της) δεν μπορεί να βοηθήσει στο να πει κανείς τι σκέφτεται. θα μπορούσες απλώς να γράψεις αυτά που πιστεύεις για το πως ταυτίζονται οι απόψεις του ΦΚ με αυτές του Φώτη Κουβέλη.
    ΓΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή