Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το Αιγυπτιακό αναρχικό κίνημα εμφανίζεται με μια σειρά επιθέσεων και συγκρούσεων



μετάφραση από εδώ

Πορεία του black bloc στο Κάιρο, έτοιμο να συγκρουστει με τις δυνάμεις ασφαλείας που περιβάλλουν την πλατεία Ταχρίρ, ενόψει της δεύτερης επετείου της επανάστασης.

Οι αναρχικοί είχαν παρουσία στην Αίγυπτο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επανάσταση, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν μπορέσει ακόμη να οργανώσουν μαζική συσπείρωση του κόσμου υπό τη σημαία του αναρχισμού. Εδώ και χρόνια τα μέλη των ποδοσφαιρικών συνδέσμων της Αιγύπτου συνδέθηκαν με τις αναρχικές ιδέες και πρακτικές, και σε αυτούς αποδίδεται η έναρξη της μαχητικότητας που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μουμπάρακ τον Φλεβάρη του 2011.  

Χτες το βραδυ (23/1), οι αναρχικοί άφησαν τα συνθήματα στους τοίχους, τις μικροσυζητήσεις και τα φόρουμ στο ίντερνετ και βγήκαν στους δρόμους του Καΐρου, εδραιωνόμενοι σαν μια νέα δύναμη στην κοινωνική επανάσταση που ξέσπασε πριν δύο χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με βόμβες μολώτοφ εναντίων διαφόρων γραφείων των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μετά από λίγο, η κυβέρνηση κατέβασε τις ιστοσελίδες του Facebook «Black Blocairo» και «Egyptian Black Bloc», αλλά η λειτουργία τους αποκαταστάθηκε γρήγορα.

«Να αναμένετε τις επόμενες επιθέσεις μας ως απάντηση στο κλείσιμο της επίσημης ιστοσελίδας μας...» δήλωσαν σε ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο σήμερα το πρωϊ.
Σήμερα το black bloc πραγματοποίηση την πρώτη του μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ και λίγο αργότερα έριξε βόμβες μολώτοφ κατά του Συμβουλίου της Shura (αιγυπτιακό κοινοβούλιο), γκρέμισε ένα μέρος των φραχτών γύρω από την πλατεία Ταχρίρ και, μαζί με άλλους, συγκρούστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αυτες οι δηλώσεις και δράσεις αποτελούν προετοιμασία της δεύτερης επετείου της έναρξης της επανάστασης που θα λάβει χώρα αύριο (25/1) και που ορισμένοι αποκαλούν διαμαρτυρία «σε εντελώς νέο επίπεδο» για την Αίγυπτο.

Ο αναρχισμός και η έννοια του black bloc αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες σε όλη την Αίγυπτο χάρη σε διαφορες ομάδες και κύκλους αναρχικών που ενώθηκαν κατά την επαναστατική περίοδο. Η τεράστια δυσπιστία των νέων προς όλα τα πολιτικά κόμματα,  η δριμεία κριτική του ρόλου της θρησκείας στην κυβέρνηση και η έμπνευση από τους αναρχικούς αγώνες ανά των κόσμο (που σε μεγάλο βαθμό εκφράστηκαν με εμβληματικό τρόπο στην εξέγερση του 2008 στην Ελλάδα) συνέβαλλαν στη διάδοση των αναρχικών ιδεών και πρακτικών.

Al-Jazeera: Συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από το υπουργείο εσωτερικών.

Ακολουθεί η μετάφραση του ανακοινωθέντος του Black Blocairo, όπου απαντά στο κλείσιμο της ιστοσελίδας του, αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης κατά των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος και απευθύνει έκκληση για εξέγερση:


Al-Jazeera: Συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από το υπουργείο εσωτερικών.


«Χτες, μετά την ολοκλήρωση της δράσης μας, συναντηθήκαμε με κάποια από τα επαναστατικά κινήματα και αποφασίσαμε να ενωθούμε για επόμενες επιθέσεις. Ήδη, υλοποιήσαμε δύο, όπως σας είπαμε χθες: 

1. Εμπρησμός του διαδικτυακού γραφείου του Ikhwan (Αδελφοί Μουσουλμάνοι).


2. Εμπρησμός του γραφείου του  Ikhwan στην οδό Al Manial στο Κάιρο. 


Και ανακοινώνουμε σήμερα την επανάστασή μας στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι η Αίγυπτος και ο λαός της να ανακτήσουν τα δικαιώματα τους! 

Ζωή, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη!

Black Blocairo, οι Χούλιγκαν.


Να αναμένετε τις επόμενες επιθέσεις μας ως απάντηση στο κλείσιμο της επίσημης ιστοσελίδας μας...»


Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο  Facebook από τους Arab Anarchists: Αίγυπτος: Η αναρχική σημαία κυματίζει σε ένα από τα καμένα γραφεία  των Αδελφών Μουσουλμάνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου