Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση αλληλεγγύης από την ιταλική αναρχική ομοσπονδία (FAI)

Να υποστηρίξουμε τους αγώνες των ελλήνων συντρόφων

Το εθνικό συνέδριο της FAI, το οποίο συνεδρίασε στο Μιλάνο, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους έλληνες συντρόφους που τις τελευταίες αυτές μέρες έχουν δεχθεί την βίαιη επίθεση της ελληνικής αστυνομίας. Παρακολουθήσαμε τις εκκενώσεις της Βίλα Αμαλίας και της Σκαραμαγκά, ιστορικών αθηναϊκών καταλήψεων και συμβόλων του κινήματος και στη σύλληψη μιάς εκατοντάδας συντρόφων που είχαν ανακαταλάβει το κτίριο της Βίλα Αμαλίας.

Το αναρχικό κίνημα στην Ελλάδα βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει, αυτά τα χρόνια, μια ισχυρή απάντηση από τα κάτω ενάντια στην αμείλικτη επίθεση που διεξάγεται κατά των εργαζομένων.

Μια απάντηση αποτελούμενη από άμεσες δράσεις, επανοικειοποίηση των φυσικών χώρων, οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές, αυτοδιαχείριση στους χώρους εργασίας. Μια απάντηση που απορρίπτει τις μορφές ανάθεσης που παγιδεύουν τη θέληση για αλλαγή αυτού του συστήματος που δείχνει, κάθε μέρα και περισσότερο, τα όριά του. Μια απάντηση που φοβίζει τα αφεντικά και το κράτος γιατί αποδεικνύει ότι όχι μόνο υπάρχει μια εναλλακτική στην κοινωνική εξατομίκευση, στην αποξένωση και στην εκμετάλλευση αλλά και ότι αυτή η εναλλακτική είναι αναγκαία, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

Είναι αναγκαία γιατί πλέον είναι εμφανές ότι η κυριαρχία του κράτους και του κεφαλαίου δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να καταστρέφουν κάθε κοινωνική σχέση που να μην υπόκειται στη διαμεσολάβηση του χρήματος ή των σχέσεων της κυριαρχίας. Αναγκαία γιατί η κρίση που φτωχαίνει τις λαϊκές και τις μέσες τάξεις δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμα αρπαχτή που πραγματοποιείται από εκείνους διαχειρίζονται το χρήμα και την εξουσία.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες στην ελλάδα βρήκαν τον τρόπο να δημιουργήσουν μια απάντηση σε αυτό το έγκλημα και γι’αυτό τον λόγο δέχονται την επίθεση εκ μέρους της αστυνομίας, η οποία δήλωσε ότι προτίθεται να εκκενώσει όλες τις τις καταλήψεις στην ελλάδα, υποστηριζόμενη σε αυτήν της την πρόθεση από τους παρακρατικούς ναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι τυχαίο πως σε εποχές κρίσης και λαϊκών κινητοποιήσεων οι κρατικές δομές επιστρατεύουν την κατώτερου επιπέδου φασιστική ανθρωποδύναμη. Έτσι έγινε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της «κόκκινης διετίας», το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα το 2013.

Και πράγματι, η Ελλάδα δεν είναι μακριά από την ιταλική χερσόνησο. Και εδώ το κράτος σαρώνει τα αποτελέσματα ενός αιώνα εργατικών και λαϊκών αγώνων. Και εδώ δέχονται επίθεση τα κοινωνικά κινήματα, εκκενώνονται οι κατειλλημμένοι χώροι, ξυλοκοπούνται οι αγωνιστές εργαζόμενοι, ψεκάζονται οι φοιτητές, χτυπιούνται όσοι αντιτίθενται στην καταστροφή και στον μιλιταρισμό. Γι’αυτό είναι αναγκαίο να απορρίψουμε την εθνικιστική οπτική της κρίσης, αυτήν που παραμιλάει για εθνική και νομισματική κυριαρχία ως απάντηση στην Ευρώπη των τραπεζών, για ανθρωπολογικές διαφορές που γεννάνε την κρίση, ανασύροντας αναφορές στις τραγικότερες ρατσιστικές θεωρίες• μια διεστραμμένη οπτική που θα εγγυηθεί την περαιτέρω ισχυροποίηση των σωφρονιστικών δομών και της κρατικής κυριαρχίας και που εκφράζεται, στην πλέον ολοκληρωμένη μορφή της, με την θυσία των υπόδουλων τάξεων στο βωμό των εθνικιστικών πολέμων.

Οι αγώνες των αναρχικών στην Ελλάδα είναι οι αγώνες μας, οι αγώνες μας είναι οι αγώνες των αναρχικών στην Ελλάδα. Έτσι όπως είναι δικοί μας οι αγώνες όποιου οπουδήποτε στον κόσμο αντιστέκεται στην ταξική, ρατσιστική και σεξιστική εκμετάλλευση και χτίζει καθημερινά μια κοινωνία ελεύθερων και ίσων.

Καλούμε όλο το κίνημα στη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη

Μιλάνο 13-1-2013

(μετάφραση: www.eleftheriakoi.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου