Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Κοντά στην κορύφωση του δεύτερου γύρου;

Φαίνεται πως η 48ωρη απεργία και οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα αποτελέσουν την κορύφωση του δεύτερου γύρου κοινωνικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας απέναντι στη μνημονιακή πολιτική.
Ο πρώτος γύρος είχε να κάνει με τις γενικές απεργίες, τον συγκρουσιακό χαρακτήρα που είχαν αναδείξει και την κορύφωσή του με την απεργία της 5ης Μάη και το ντου προς τη Βουλή από πολλές εκατοντάδες ετερόκληρου κόσμου. Η ψήφιση του Μνημόνιου 1 ήταν ένας βασικός παράγοντας που έκανε όλη αυτή την ιστορία να πάρει την κάτω βόλτα.
Ο δεύτερος γύρος άνοιξε με την πλατεία Συντάγματος και με τη ραγδαία επέκταση της πρακτικής της λαϊκής συνέλευσης στις πλατείες. Όλος αυτός ο κύκλος φαίνεται πως κορυφώνεται με την ψήφιση του Μνημόνιου 2 μέσα στην εβδομάδα.
Ασφαλώς κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει και όλες οι εξελίξεις τρέχουν πλέον με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Όμως σίγουρα αυτό που όλα δείχνουν είναι να μπαίνουμε σε έναν τρίτο γύρο, όπου ο ταξικός πόλεμος παίρνει χαρακτήρα πάνδημο πλέον. Κράτος, αφεντικά και τραπεζίτες εναντίον εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων και μικροαστών, μικροαστοί εναντίον μεταναστών, μετανάστες εναντίον μεταναστών, εξαθλιωμένοι εναντίον εξαθλιωμένων, φασίστες εν δράσει, αριστεροί και αναρχικοί σε πλατείες και ανοιχτές αμέτρητες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Η κατάσταση διακρίνεται από μία απίστευτη ρευστότητα με την αγανάκτηση να μπορεί να φέρει από το μεγαλύτερο βίαιο ξέσπασμα μέχρι και τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάπτωση και απογοήτευση. 
Αυτό που φαίνεται πάντως όλο και πιο δεδομένο, είναι πως οφείλουμε να διερευνήσουμε το πού θα σταθούμε και τί θα πούμε όταν έρθει ο τρίτος γύρος με το άγνωστο περιεχόμενο. Κι ίσως αυτός ο γύρος να είναι ποικιλοτρόπως τελικός...
Φ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου