Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ DIYARBAKIR ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ MERKEL ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΟικολογική Κίνηση Μεσοποταμίας Diyarbakir /Τουρκία
Δελτίο Τύπου, 08.02.2016

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ DIYARBAKIR ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ MERKEL ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ:
«Είστε έτοιμοι να δεχτείτε επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους πρόσφυγες από την Τουρκία;»
Σήμερα μια ομάδα συγκεντρώθηκε στην περιοχή Sümerpark της πόλης του Diyarbakir για να διαδηλώσει κατά της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Άνγκελα Μέρκελ η οποία επισκέπτεται την Τουρκία. Οι διαμαρτυρόμενοι επέκριναν την Μέρκελ για την διπρόσωπη πολιτική της για το θέμα της προσφυγικής κρίσης και πιο συγκεκριμένα για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας τους δήλωσαν τα παρακάτω:
Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2015 η οποία έχει σαν στόχο να κρατήσει εκατομμύρια προσφύγων στην Τουρκία με διάφορα μέσα και πράξεις και να μην τους αφήσουν να πάνε στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ΕΕ να εξαρτάται από την τουρκική κυβέρνηση περισσότερο από ποτέ, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους  των κουρδικών περιοχών στην Τουρκία. Εξαιτίας αυτής της συμφωνίας η τουρκική κυβέρνηση έχει ένα ελεύθερο χέρι στον πόλεμό της κατά των Κούρδων ο οποίος έχει αρχίσει από τον Ιούλιο του 2015 και έχει οδηγήσει στο θάνατο 250 πολιτών και στην καταστροφή τεσσάρων πόλεων. Η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επικρίνουν άλλο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα του τουρκικού κράτους κατά του Κουρδικού πληθυσμού. Έχουν ακόμα ανοίξει και νέα κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ. 

Το μόνο που ενδιαφέρει τη Μέρκελ και την ΕΕ είναι να μην περάσουν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων στην Ευρώπη. Αρχικά θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι οι πολιτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν ευθύνη για τη συνέχιση των πολέμων στη Συρία, το Ιράκ και σε άλλες χώρες. Ακόμα δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τους πολέμους, ειδικά ο εταίρος τους η Τουρκία υποστηρίζει το ISIS και άλλους τζιχαντιστές στη Συρία. Έτσι, έχουν την ευθύνη να λάβουν ένα σημαντικό μέρος των προσφύγων. Περαιτέρω πιστεύουμε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το προσφυγικό ζήτημα για να πιέσει τη Δύση σε διάφορα θέματα (όπως μια επέμβαση στη Συρία) και να σιωπήσει σχετικά με το βάναυσο πόλεμο στις περιοχές μας. Και μην ξεχνάτε ότι μέσα από τη στήριξη του ISIS και άλλων τζιχαντιστών στη Συρία από την Τουρκία (σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία) η προσφυγική κρίση έχει βαθύνει. Ενώ αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα, πώς η ΕΕ θέλει να ενεργήσει με την Τουρκία, με την λογική της ειρήνης, της δημοκρατίας και της σταθερότητας;    


Το πιο σημαντικό είναι το εξής: Η συμφωνία για το προσφυγικό με την τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει στο τουρκικό κράτος να καταστέλλει τους Κούρδους που είναι κύριος παράγοντας για τη δημοκρατία στην Τουρκία. Ο πόλεμος του κράτους ενάντια στους Κούρδους έχει αρχίσει να παράγει πρόσφυγες στην περιοχή μας. Ήδη μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αλλάξει σπίτια. Είναι ακόμα στην περιοχή μας. Αλλά όσο ο πόλεμος συνεχίζεται περισσότεροι άνθρωποι θα εκτοπίζονται. Στη συνέχεια θα πάνε στη δυτική Τουρκία και πιθανόν παραπέρα, στην Ευρώπη όπου έχουν πολλούς συγγενείς, οι οποίοι κατέφυγαν τη δεκαετία του ’90 όταν τα χωριά τους καταστράφηκαν από τον τουρκικό στρατό. 

Η βρώμικη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ μας φέρνει σε ένα σημείο όπου δεν αναρωτιόμαστε αν η Τουρκία θα πληροί τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Όπως καταλαβαίνουμε τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ ισχύουν για όσο διάστημα τα θεμελιώδη πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα δεν αγγίζονται. 

Τέλος θέλουμε να κάνουμε στην Μέρκελ δύο ερωτήσεις:
     1)Γνωρίζετε τι αποτέλεσμα έχει η πολιτική σας απέναντι στην Τουρκία στην περιοχή μας;   
     2)Είστε έτοιμοι να δεχτείτε εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους πρόσφυγες στην ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια;

Οικολογική Κίνηση Μεσοποταμίας

Πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στο νοτιοανατολικό Κουρδικό τμήμα:

Το Τουρκικό κράτος δρα πολύ βάναυσα εναντίον των Κούρδων. Μετά από δυόμιση χρόνια διαπραγματεύσεων με το κουρδικό πολιτικό κίνημα (Οτσαλάν, PKK, HDP) προσπαθούν να καταπνίξουν κάθε κριτική σε όλη την Τουρκία. Κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η τουρκική αστυνομία και ο στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους από 250 αμάχους, έχει συλλάβει περίπου 5000 άτομα εκ των οποίων 1000 έχουν τεθεί υπό κράτηση και ένας πολύ μεγάλος αριθμός στρατιωτών, αστυνομικών και ανταρτών του ΡΚΚ  έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων. Περισσότερα από 10.000 εκτάρια δάσους έχουν καεί από το περασμένο καλοκαίρι από τον τουρκικό στρατό.

Ιδιαίτερα οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας των τελευταίων μηνών σε 19 διαφορετικές πόλεις έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα βίας, καταστροφής και φόβου. Τρεις πόλεις (Cizre, Silopi και Σιλβάν) και η παλιά πόλη του Ντιγιαρμπακίρ (Sur) έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό μέσω βαρέων όπλων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Κύριες περιοχές του Sur έχουν δηλωθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Ταυτόχρονα, το σύνολο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία είναι υπό πίεση. Περισσότεροι από 33 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Περισσότεροι από 1100 Ακαδημαϊκοί που απαίτησαν να σταματήσει ο πόλεμος και να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου