Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣΣτην πορεία της ένοπλης σύγκρουσης που ξεκίνησε στην Κουρδική περιοχή της Τουρκίας μετά τις εκλογές του Ιούνη του 2015, 186 πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν πεθάνει, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Σε ότι αφορά τους συν-δήμαρχους που είναι μέλη του συνασπισμού μας, 17 απ' αυτούς έχουν συλληφθεί ενώ 25 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και για 6 απ' αυτούς έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τον Ιούλη του 2015. Προκειμένου να τερματιστεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή μας, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναζωογονηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία.
Απ' τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, ως αντίδραση στις κατασταλτικές πολιτικές του Τούρκικου κράτους που διογκώθηκαν πάλι, οι λαϊκές συνελεύσεις σε πολλές Κουρδικές πόλεις εξέφρασαν το αίτημά τους για αυτο-κυβέρνησή τους. Αυτό το αίτημα για αυτό-κυβέρνηση, -με στόχο την επίτευξη αποκεντρωμένου δομικού μετασχηματισμού ενάντια στο συγκεντρωτισμό- απαντήθηκαν από την Τούρκικη κυβέρνηση με δυσανάλογη κρατική βία. Σε Κουρδικές πόλεις όπου εκφράστηκε το αίτημα για αυτό-κυβέρνηση, ειδικά σε Cizre, Sur, Silvan, Nusaybin, Dargecit, Silopi ve Yuksekova, η Τούρκικη κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγορεύσεις κυκλοφορίας που είχαν διαρκέσει για εβδομάδες κατά τις οποίες σκοτώνονταν πολλοί πολίτες από τις Τούρκικες υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ συνεχίζεται η μαζική μετανάστευση κατοίκων από τις πόλεις που ισχύει ακόμη αυτό το μέτρο. Ακόμη και τα πτώματα αυτών που σκοτώθηκαν από το Τουρκικό κράτος δεν αφήνονται να ταφούν για μέρες εξαιτίας της απαγόρευσης και κρατούνται μέσα σε σπίτια. Επιπροσθέτως, δεκάδες πολίτες σημαδεύονται από Τούρκους ελεύθερους σκοπευτές, ενώ οι τραυματίες πολίτες εμποδίζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας στο να δεχτούν ιατρική περίθαλψη. Δυστυχώς, αυτές οι διαδικασίες επαναλαμβάνονται καθημερινά στις προαναφερόμενες πόλεις. Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τις ζώνες των συγκρούσεων και το νούμερο αυτό μεγαλώνει. Ακόμη, ιστορικά κτίρια στο Sur, περιοχή του Diyarbakir, που είχαν αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των ένοπλων συγκρούσεων. Ως τώρα, το Τέμενος Kursunlu και το Pasha Χαμάμ, τα οποία χτίστηκαν τον 16ο αιώνα έχουν στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας κι έχουν καταστραφεί σε βαθμό που να μην είναι ποτέ πια αρκετές οι προσπάθειες αποκατάστασής τους.
Μετά από την εκ νέου κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης, σε 18 πόλεις με πληθυσμό γύρω στις 100 χιλιάδες έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και 5 απ' αυτές παραμένουν απαγορευμένες περιοχές από τις 21 Δεκέμβρη 2015. Ακόμα σημαντικότερο, οι εν εξελίξει ένοπλες συγκρούσεις σε αστικές περιοχές έχουν φτάσει σε ένα νέο και περισσότερο επιζήμιο επίπεδο από τις 14 Δεκέμβρη 2015. Άρματα και βαρέα όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε συμβατικούς πολέμους, έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται από τις Τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις σε περιοχές όπου μένουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ο αριθμός στρατιωτών και αστυνομίας έχει αυξηθεί δραστικά τις περασμένες εβδομάδες στην περιοχή μας. Σύμφωνα με στατιστικά των Τούρκικων αρχών, 14 στρατηγοί, 26 συνταγματάρχες και 10.000 στρατιώτες μεταφέρθηκαν μόνο στην πόλη Sirnak και θα μεταφερθούν άλλοι 5.000 τις επόμενες μέρες. Επιπλέον, η Εθνική Εκπαιδευτική Αρχή σε Cizre και Silopi έκανε επίσημη έκκληση στους δασκάλους να αποχωρήσουν απ' αυτές τις πόλεις. Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε ένα επίσημο υπόμνημα στα νοσοκομεία της περιοχής μας να έχουν περισσότερο προσωπικό και απόθεμα σε υλικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσο το δυνατόν περισσότερο. Όλες οι ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στις απαγορεύσεις και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης αντιμετωπιστεί με βαρβαρότητα και καταστολή.
Όλες αυτές οι διαδικασίες μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως η αισχρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει συμβεί τους προηγούμενους μήνες θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμα σοβαρότερη. Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα επείγον κάλεσμα προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ανά τον κόσμο για να εναντιωθούν στα αντιδημοκρατικά μέτρα που παίρνει το Τούρκικο κράτος. 
Για να είμαστε σε θέση να προλάβουμε περισσότερους θανάτους και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων\ πριν να είναι πολύ αργά, κάνω αυτά τα συγκεκριμένα αιτήματα:

Είναι ΕΠΕΙΓΟΝ
- Να έρθουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι στις εμπόλεμες ζώνες ώστε να δουν και να αναφέρουν τι γίνεται σ' αυτά τα εδάφη,

- Τόσο κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα να στείλουν αντιπροσώπους για να διαγνώσουν και να αναφέρουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εμπόλεμη ζώνη,

- Να έρθουν διεθνείς αντιπροσωπείες για να επισκεφθούν τους συλληφθέντες συν-δημάρχους και να επιβλέπουν τόσο τις συνθήκες κράτησης όσο και τη δικαστική διαδικασία,

- Όλοι οι διεθνείς ηθοποιοί να κάνουν ένα επείγον κάλεσμα σε όλα τα σχετικά κόμματα για απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές, όπως και του βαρέος οπλισμού, για να καταστεί μια διμερής κατάπαυση πυρός εφικτή,

- Όλες οι σχετικές κυβερνήσεις να πάψουν τη σιωπή και να επικοινωνήσουν με την τούρκικη κυβέρνηση για τα προαναφερόμενα ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που συνεχίζονταν για 2,5 χρόνια πριν τερματιστούν τον Ιούλη του 2015.

Gültan Kışanak
Συν-προεδρεύων της Ένωσης Δήμων της Νοτιοανατολικής Ανατολίας (GABB)
Συν-Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου του Ντιγιάρμπακιρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου