Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Αλληλεγγύη στη Κούρδη αγωνίστρια πολιτική πρόσφυγα ΚοζάνΝιχαγιέτ που κινδυνεύει να εκδοθεί στην ΤουρκίαΤο Σάββατο 8/2/2014 δύο άντρες της Ασφάλειας Ηρακλείου συνέλαβαν στο σπίτι της στο Ηράκλειο τη λαϊκή αγωνίστρια ΚοζάνΝιχαγιέτ (Ρόζντα), κατόπιν ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος και την οδήγησαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας. Η Νιχαγιέτ οδηγείται τη Δευτέρα 10/2/2014 στις 8 π.μ. στην Εισαγγελία με το ερώτημα της έκδοσής της στην Τουρκία.
Η αγωνίστρια ΚοζάνΝιχαγιέτ ουδέποτε διέπραξε κάποιας μορφής ποινικό αδίκημα ούτε στην Τουρκία, ούτε φυσικά στην Ελλάδα, διώκεται δε από τις τουρκικές αρχές αποκλειστικά για τα πολιτικά της φρονήματα και την πολιτική δράση που ανέπτυξε εκεί. Στα δεκατέσσερα (14) χρόνια που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, κατ’ ουδένα τρόπο δεν έχει βλάψει τη χώρα ή κάποιον πολίτη, αντιθέτως δε έχει δώσει το “παρών” της με συνέπεια στους αγώνες διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι παντρεμένη με Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα, ο οποίος έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια.
Η σύλληψή της εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό κράτος για την έκδοση Τούρκων και Κούρδων καταζητούμενων για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση στην Τουρκία. Η έκδοση της ΚοζάνΝιχαγιέτ στην Τουρκία θα σημάνει την έκθεσή της σε διαρκή βασανισμό και την απειλή φυσικής εξόντωσής της.
Υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στους οποίους έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο και ζουν ομαλά και ανεμπόδιστα. Στη βάση της αλλαγής που προωθείται σε διεθνές πλαίσιο πάνω στο ζήτημα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στην Ελλάδα η ακροδεξιά κυβέρνηση με υπερβάλλοντα ζήλο έχει ξεκινήσει διαδικασίες σύλληψης και έκδοσης ανθρώπων που διώκονται για την πολιτική τους δράση και το φρόνημά τους. Άνθρωποι που αντιστάθηκαν στη Χούντα του Εβρέν και στο στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας, διώκονται σήμερα ως τρομοκράτες.
Να εκφράσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που κινδυνεύουν με έκδοση στην Τουρκία ή σε ευρωπαϊκές χώρες. Η έκδοσή τους θα έχει ως συνέπεια πολυετείς φυλακίσεις και εξοντωτικούς βασανισμούς. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αντίσταση, τους αγώνες και την ελευθερία. 

ΥΓ: Πάνω στην πλάτη της αγωνίστριας ΚοζάνΝιχαγιέτ έχει αναπτυχθεί ένα βρώμικο παιχνίδι παραπληροφόρησης από μεριάς πολλών καθεστωτικών ΜΜΕ, τα οποία για ακόμη μια φορά αναπαράγουν τα δελτία τύπου των κατασταλτικών μηχανισμών. Κανιβαλίζουνλοιπόν παρουσιάζοντας την Ρόζντα ως “μια φοβερή και τρομερή τρομοκράτισσα που κρυβόταν και παραπλανούσε τις διωκτικές αρχές τους τελευταίους μήνες”. Μόνο που η Ρόζντα έχει τελέσει πολιτικό γάμο στο Δήμο Ηρακλείου το 2001, εργάζεται σε τουριστική περιοχή το καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, έχει αιτηθεί πολιτικού ασύλου στο παρελθόν και πρόσφατα αιτήθηκε την απόκτηση ιθαγένειας. Τέλος το 2012 ταξίδεψε νόμιμα με το σύζυγό της σε Γερμανία και Ολλανδία προς αναζήτηση εργασίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από μερικούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου