Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η ενημέρωση στα χέρια των αγωνιζόμενων - Αυτοδιαχείριση τώρα!


Με το άκουσμα της είδησης του κλεισίματος της ΕΡΤ χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν μπροστα από το ραδιομέγαρο. Η Μεσογείων έκλεισε και στα δύο ρεύματα και έμεινε έτσι ως τις πρωινές ώρες. Εκτός από τους εργαζόμενους, στο δρόμο βρέθηκαν μέλη αριστερών κομμάτων , αναρχοσυνδικαλιστές, ανένταχτοι αλλά και κόσμος που δραστηριοποιείται στις συνελεύσεις γειτονιάς. Μάλιστα ένα από τα πρώτα πανώ που κρεμάστηκαν στην κεντρική πύλη ήταν αυτό της ανοικτής συνέλευσης κατοίκων Αγίας Παρασκευής το οποίο ζητούσε η ΕΡΤ να περάσει στα χέρια των αγωνιζομένων. Εντός του προαυλίου η συγκέντρωση εργαζομένων και αλληλέγγυων (με ομιλίες κυρίως συνδικαλιστών) φανέρωνε θυμό, αγανάκτηση, αγωνιστική διάθεση αλλά δεν ξέφευγε από την πεπατημένη συνδικαλιστική ρητορεία και τη φροντίδα για κομματική κεφαλαιοποίηση του γεγονότος. Η μαζικότητα όμως της νύχτας δεν οφείλεται στην παρουσία των πολιτικά στρατευμένων και όσων με τον ένα ή άλλο τρόπο βρίσκονται ήδη στον δρόμο. Είναι βέβαια σίγουρο ότι και εκείνοι αναθάρρησαν ύστερα από καιρό ύπνωσης και απογοήτευσης.
Εκείνο που εντυπωσίαζε ήταν η μαζική παρουσία ανένταχτων ανθρώπων  οι οποίοι αποτελούν και την κρίσιμη ύλη τέτοιων κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα πολλοί κάτοικοι της αγίας παρασκευής ,κυρίως νέοι, πλαισίωσαν τη διαμαρτυρία. Φαίνεται ότι αρκετοί έψαχναν την αφορμή ώστε να εκφράσουν τη διάχυτη δυσφορία Την ώρα που στην Τουρκία οι άνθρωποι αγωνίζονται για το απλό αλλά τόσο δύσκολο δικαίωμα να ζουν όπως έχουν επιλέξει, ο ολοκληρωτισμός της εξουσίας δε μπόρεσε να μείνει αναπάντητος. Είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει η κινητοποίηση και πώς θα καταλήξει. Είναι ομως πλέον προφανές ότι ,πέρα από συγκυριακούς πολιτικούς υπολογισμούς, σκοπός της εξουσίας είναι να χρησιμοποιήσει τέτοιες αυταρχικές μεθοδεύσεις για να στείλει μήνυμα πυγμής στους προλετάριους και σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που εξακολουθεί να αντιστέκεται. Και αυτός ο πόλεμος που έχει κηρυχθεί σε βάρος μας ήταν ξεκάθαρα αντιληπτός από τον κόσμο που βρέθηκε το βράδυ της Τριτης στην Αγία Παρασκευή. Το σύνθημα " τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβία, καμιά ειρήνη με τα αφεντικά " φωνάχτηκε με απόλυτη συνειδητότητα και όχι πλέον μόνο από τους αναρχικούς. 
Εδώ και καιρό το ζήτημα δεν είναι πια μόνο οι απολύσεις,οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανεργία, η απειλή στην οικονομική βάση της επιβίωσης των προλετάριων.¨Ολα αυτά είναι οι εκδηλώσεις της ορατότατης τάσης του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του μέσω ενός νέου ολοκληρωτισμού. Και αυτός ο ολοκληρωτισμός θα είναι σφαιρικός. Όσοι κατέβηκαν στην Αγία παρασκευή την τρίτη είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας, ίσως μειοψηφικό, που δεν προσχωρεί στα ιδεολογήματα περί νόμιμότητας, τάξης, ανάπτυξης. Είναι το κομμάτι εκείνο που αναζητά το δικό του ζωτικό χώρο στην προσπάθεια να γείρει την κοινωνία προς τη δική του μεριά. Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν χαραχθεί και ο καθένας καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον σκοταδισμό και τον αγώνα για την ελευθερία.

Δ.Γ

1 σχόλιο:

  1. Και ποια είναι η προσπάθεια των ανεξάρτητων ιστοσελίδων για να σπάσει η διατατεγμένη σιωπή σχετικά με τις διεξαγόμενες τρομοδίκες των αναρχικών πολιτικών κρατουμένων ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή