Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Πριν ανακαλυφθεί το γιαούρτι - μια συναυλία για τον αναρχικό Γιάννη Μπαλή

«Να γεμίσει ο πλανήτης Μπαλήδες»
της Ιωάννας Σωτήρχου
«ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ και πρέπει να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Ο Γιάννης Μπαλής δεν έκανε τίποτα παραπάνω απ' αυτό». Αυτό το μήνυμα απηύθυνε στο κατάμεστο από νέους, “Σπόρτιγκ” η Λιλή Ζωγράφου, την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια συναυλίας συμπαράστασης στον αντιπυρηνικό διαδηλωτή Γιάννη Μπαλή.
Τον 19χρονο, το Μάιο του 1986, νεαρό που αντί να σπρώχνεται στα σουπερμάρκετ για να αγοράσει κονσέρβες, όπως πολλοί μετά τη γνωστοποίηση του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, διαδήλωσε κατά των πυρηνικών, πιάστηκε, προφυλακίστηκε, βγήκε μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και πρόκειται να δικαστεί την Τετάρτη στο Κακουργιοδικείο Λαμίας, με βαριές κατηγορίες.
Εκείνη τη διαδήλωση, στις 13 Μαΐου του 1986 την είχε απαγορεύσει η Αστυνομία και τη διέλυσε βίαια. Πιάστηκαν 39 άτομα που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, oι 13 προφυλακίστηκαν με βαρύτατες κατηγορίες, τελικά απαλλάχτηκαν και παραπέμφθηκε σε δίκη μόνο ο Γ. Μπαλής.
 «Διεκδικούμε τη ζωή» ήταν το κεντρικό σύνθημα της συναυλίας, την οποία ο Γιάννης Μπαλής αφιέρωσε στους εξεγερμένους της φυλακής και ιδιαίτερα στο 19χρονο προφυλακισμένο Νίκο Παπαματθαίου.
«Δικάζεται για λογαριασμό μας»
Και η ζωντάνια όσων βρέθηκαν στο “Σπόρτιγκ”, αλλά και έξω από αυτό καθώς δεν χωρούσαν όλοι, το απέδειξε. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην εκδήλωση: «Ο Γ. Μπαλής δικάζεται για λογαριασμό όλων μας», είπε ο Γ. Νταλάρας. Ο Β. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ευχή: «Να γεμίσει ο πλανήτης Μπαλήδες». Ο Τζίμης Πανούσης, οι Λαστ Νράιβ, οι Ντέους Εξ Μάκινα και οι Βίλλα 21 συνέχισαν το μουσικό μέρος της εκδήλωσης.
Από αριστερά προς τα δεξιά οι επώνυμοι που συμμετέχουν στη συναυλία συμπαράστασης στο Γ. Μπαλή:
Λ. Ζωγράφου, Γ. Νταλάρας, Β. Παπακωνσταντίνου, Τζ. Πανούσης
Μηνύματα
Μηνύματα συμπαράστασης απηύθυναν ο συνδικαλιστής Γ. Σερίφης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην «Ολύμπικ Κέτεριγκ», ο πρόσφατα αποφυλακισμένος Χρήστος Ρούσσος, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, το σωματείο δασκάλων δυτικής Αττικής, κ.ά.
«Η δίκη του Γιάννη Μπαλή, σκιαγραφεί την προσπάθεια ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο αγώνας ενάντια στα πυρηνικά παίρνει νέα διάσταση σήμερα, που η πυρηνική ενέργεια προωθείται διεθνώς σαν η πιο φθηνή και λιγότερο επιβλαβής, που οι τερατογενέσεις πνίγονται στους αριθμούς των στατιστικών, που η γειτονιά μας γεμίζει πυρηνικά εργοστάσια και η Ελλάδα ετοιμάζεται να παραγγείλει το δικό της», αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Γ. Μπαλή.
Οι συνήγοροί του μας είπαν:
Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Η υπόθεση του Γ. Μπαλή είναι μία στις τόσες άλλες που δείχνει με ποιο εύκολο τρόπο κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις για σοβαρά ζητήματα προστασίας της ζωής και των ελευθεριών μας ποινικοποιούνται και με διογκωμένα κατηγορητήρια να προκαλούν περιπέτειες και εντάσεις.».
Σπύρος Φυτράκης: «Αντιμετωπίζει ασήμαντες διαταράξεις νομιμότητας σε σχέση με το πολύ σημαντικό γεγονός που έπρεπε να είχε ευαισθητοποιήσει όχι μόνο κοινωνικούς φορείς, αλλά και το κράτος για λήψη μέτρων...».
Μέρος των εσόδων από τη συναυλία θα δοθούν στους φυλακισμένους και σε επερχόμενες δίκες διαδηλωτών.
Στη Λαμία για συμπαράσταση
Στις 6 το πρωί της Τετάρτης θα ξεκινήσουν πούλμαν για τη Λαμία, όπου θα γίνει η δίκη, από τα προπύλαια. Το τηλέφωνο της Επιτροπής Αλληλεγγύης για όσους επιθυμούν να κλείσουν θέσεις είναι: 3608635.».
Χιλιάδες κόσμου μέσα κι έξω από το Σπόρτινγκ για συμπαράσταση στον Γ. Μπαλή (ένθετη φωτό) που δικάζεται την Τετάρτη στο Κακουργιοδικείο Λαμίας


αναδημοσίευση από την "Ελευθεροτυπία" (5/11/1990) της εποχής της δίκης
γκ

3 σχόλια:

  1. Γνωριζει κανεις τι απέγινε ο Γιαννης Μπαλής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι συνεχιζει να αγωνιζετε (στο π.φαληρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι μια χαρα. Δυνατός και μαχόμενος. Mpixlimpidiakaikosmhmatablogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή