Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Φρόντισαν να δείξουν την πυγμή τους και στην Ακρόπολη...

Από το πρωί της 13ης Οκτώβρη, συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ έκλεισαν στις πύλες της Ακρόπολης και παρέμειναν μέσα στον χώρο διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή τους κατάσταση. Τα υπουργεία και τα ταμεία του κράτους, θέλοντας να δείχνουν στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως μειώνουν το έλλειμα, έχουν αφήσει για πολλούς μήνες απλήρωτους αρκετούς συμβασιούχους (σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απλήρωτοι μήνες έχουν φτάσει τους ...22!). Αντί να είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους (πράγμα βέβαια αφύσικο για αυτό που είναι και υπηρετούν), πληρώνοντας έτσι μερίδιο των οφειλών του πριν τους στείλει στο ταμείο ανεργίας, σήμερα το πρωί έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κατέλαβαν τις εισόδους του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης χτυπώντας τους εργαζόμενους. Η αστυνομία κατέφτασε και μετά από την "πρόσκληση" που της απεύθυνε ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ Αλ.Μάντης.
Στην αρχή, οι διμοιρίες πήγαν να ανοίξουν τις δύο πύλες κόβωντας τα λουκέτα αλλά οι συγκεντρωμένοι και αρκετοί αλληλέγγοι στους συμβασιούχους μόνιμοι και αορίστου χρόνου συνάδερφοι κατάφεραν να το απορέψουν. Βλέποντας το σχέδιο εξ΄ εφόδου να αποτυγχάνει, οι μπάτσοι έκοψαν(!) ένα τμήμα της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου και μπήκαν μέσα!... Για την τελική κατάληψη της κύριας εισόδου, έγινε σύγκρουση των συγκεντρωμένων με τις δυνάμεις καταστολής, με τη συμβολή μάλιστα πράσινης διμοιρίας και δακρυγόνου φλιτ. Έγινε επίσης η προσαγωγή ενός εκ των συγκεντρωμένων για εκφοβισμό αφού παρόλη την κατάληψη της εισόδου από δεκάδες μπάτσους ο κόσμος δεν έλεγε να διαλυθεί.
Το μήνυμα ήταν σαφές. Το κράτος, σε μία τέτοια ενέργεια κατάληψης, επέλεξε να επιδείξει απίστευτη -για τον τόπο και τον χρόνο- βιαιότητα, προσπαθώντας έτσι να δώσει ένα σαφές μήνυμα για τη στάση του απέναντι σε κάθε κίνηση αντίστασης. Το πρόγραμμα ταϊσματος των μεγάλων τραπεζικών τοκογλύφων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε μεγαλοεπενδυτές δεν πρέπει να κωλύσει με τίποτα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν εντός και εκτός συνόρων με τη βίαιη καταστολή μπροστά στην είσοδο της Ακρόπολης.
Ο πολιτισμός τους δεν είναι τίποτα άλλο από πηγή βαρβαρότητας.


Αναδημοσίευση:  
Με μια «καταδρομική» κίνηση οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατάφεραν να μπουν μέσα στο χώρο της Ακροπόλεως και δια της βίας, αφού πρώτα άνοιξαν την κεντρική είσοδο, έβγαλαν τους συμβασιούχους που είχαν οχυρωθεί από χθες μέσα σε αυτόν. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν και σε χρήση βίας και χημικών εναντίον των δημοσιογράφων που κάλυπταν την κινητοποίηση.
Παραμένουν στον χώρο της Ακροπόλεως αυτή την ώρα οι έκτακτοι και συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν αύριο το πρωί στο χώρο του μνημείου.
Η είσοδος του Ιερού Βράχου, πάντως, παρέμεινε κλειστή για τους τουρίστες, ενώ εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο αρχαιολογικός χώρος να παραμείνει κλειστός και αύριο, Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στόχος των αστυνομικών δυνάμεων έγιναν και δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων, τους οποίους τα ΜΑΤ απώθησαν βίαια.
Νωρίτερα, οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να σπάσουν το λουκέτο που κρατούσε την πόρτα στην είσοδο της Ακροπόλεως κλειστή, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους συμβασιούχους και μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα των τουριστών.

Σημειώνεται ότι της επέμβασης της αστυνομίας είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή.
Το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως είχε αναλάβει από χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η κατάθεση του εφόρου αρχαιοτήτων της Ακρόπολης. σύμφωνα με την οποία η κινητοποίηση των συμβασιούχων παρακωλύει τη λειτουργία του χώρου, άνοιξε το δρόμο για την επέμβαση.
Συνεχίζουν οι συμβασιούχοι
"Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης", δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης.
"Το κράτος που είναι σύμφωνα με το σύνταγμα ο άριστος εργοδότης αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους για 24 μήνες και απειλεί να τους συλλάβει" δήλωσε, εκφράζοντας την οργή του  στην τηλεόραση του Σκάι ο εργατολόγος και νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Νικολιτσόπουλος.
Νωρίτερα ο πρόεδρός των συμβασιούχων, Ν. Χασομέρης,δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή με τους συμβασιούχους στο υπουργείο Πολιτισμού αγγίζει 800 ανθρώπους και κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια δουλεύουν με δικαστικές αποφάσεις και πως αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία βάζει χέρι στις δικαστικές αποφάσεις.
"Οι εικόνες αυτές είναι απαράδεκτες, όπως και όσοι δυσφημίζουν έτσι τη χώρα μας" δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τ. Χυτήρης απάντησε ότι σύμφωνα με το νόμο Ραγκούση μετά το τέλος της σύμβασης δεν υπάρχει περίπτωση ανανέωσής της και στις 31 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι  πρέπει να φύγουν.
Χθες οι έκτακτοι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού,  οποίοι απέκλεισαν την είσοδο του μνημείου, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους και  διανυκτέρευσαν στην είσοδο του μνημείου της Ακρόπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδρίαζαν σήμερα το πρωί προκειμένου να δουν εάν θα συνεχίσουν τις επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ν. Γύζης, και μικρή αστυνομική δύναμη μετέβησαν στον χώρο της Ακροπόλεως, προκειμένου να πεισθούν οι διαμαρτυρόμενοι υπάλληλοι να «απελευθερώσουν» το μνημείο για τους τουρίστες, γεγονός, που δεν κατέστη εφικτό.
Αποδοκιμάζει την επέμβαση η ΑΔΕΔΥ

Την έντονη έντονη αποδοκιμασία της για τη σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη που συνοδεύτηκε από άσκηση βίας και συλλήψεις εργαζόμενων - συμβασιούχων που απεργούσαν διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων του εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.
"Είναι άξιο απορίας όλοι όσοι κόπτονται για την πολιτιστική εικόνα της χώρας, χρεώνοντας στους εργαζόμενους την "κλειστή" Ακρόπολη, αν είναι υπερήφανοι για τη σημερινή εικόνα εισβολής των ΜΑΤ στον ιστορικό χώρο που θα "ταξιδέψει" από τις τηλεοράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου".
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τάσσεται στο πλευρό των συμβασιούχων που διεκδικούν τη συνέχιση της εργασίας τους, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους που καθυστερούν τους τελευταίους 22 μήνες και καλεί την κυβέρνηση "να αντιμετωπίσει σοβαρά και άμεσα το θέμα των συμβασιούχων, αναλογιζόμενη τις οδυνηρές επιπτώσεις στην απασχόληση, αλλά και το πλήγμα που θα υποστούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, αρκετές από τις οποίες στην περίπτωση απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων - συμβασιούχων, θα παρουσιάζουν κυριολεκτικά εικόνα διάλυσης".
Το ΠΑΜΕ
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή "άνανδρη επίθεση με χημικά, γκλομπς και συλλήψεις ενάντια στους εργαζόμενους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη". Προσθέτει ότι στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων συμβασιούχων και τους καλεί "να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν με ευλάβεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Τους καλεί να συνεχίσουν πιο μαζικά , πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους".

ΓΣΕΕ: Απαράδεκτη η χρήση βίας κατά εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει τη χρήση αστυνομικής βίας που έγινε κατά εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη εξέδωσε η ΓΣΕΕ.
Όπως αναφέρει:

Τα τεράστια κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με βία και αυθαιρεσία πολύ περισσότερο όταν απευθύνεται κατά νέων ανθρώπων που είναι διαχρονικά θύματα ενός πελατειακού και ρουσφετολογικού κράτους. Ο παγκόσμιος συμβολισμός του μνημείου της Ακρόπολης επιβάλει σ’ ΟΛΟΥΣ και ειδικότερα στο Κράτος και την Πολιτεία, τον απόλυτο σεβασμό του μνημείου αλλά και των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Καταγγέλει τα επεισόδια στην Ακροπόλη η ένωση ανταποκριτών ξένου τύπου

Σε καταγγελία κατά της βίαιης συμπεριφοράς της αστυνομίας απέναντι σε εργαζόμενους στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν την κινητοποίηση των συμβασιούχων στην Ακρόπολη, προχώρησε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ιδιότητα των δημοσιογράφων ήταν φανερή λόγω των μηχανημάτων που είχαν μαζί τους, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την αστυνομία να επιτεθεί "αναίτια με μοναδικό σκοπό να κακοποιήσουν σωματικά συναδέλφους και να προκαλέσουν ζημιές στον εξοπλισμό τους".
Στη συνέχεια η ένωση ζητάει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον
Από παλιότερες κινητοποιήσεις:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου