Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

To είπε η επιστήμη (1)

Όταν ήμουν παιδί, στο κατηχητικό, μας έλεγαν για την ασκητική ζωή του Ιωάννου του Πρόδρομου. Τρεφόταν στην έρημο με ακρίδες και μέλι. Αηδίαζα και παράλληλα τον θαύμαζα για το κουράγιο του (χώρια για το γνωστό του τέλος με το χορό της Σαλώμης από τον γνωστό σε όλους μας Ηρώδη). Η μάνα μου ίσως και για να περιορίσει λίγο τις συνέπειες, σε μένα αυτής της αλήθειας (;) κατασκεύασε μια άλλη αλήθεια: Ο Ιωάννης έτρωγε όχι ακρίδες αλλά την «άκρη από τα χορταράκια» που έβρισκε(;) στην έρημο. Ακρίδα για τη μάνα μου εν προκειμένω ήταν η άκρη του χορταριού. Τα ξαναθυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή μια νέα οδηγία προς τον δυτικό άνθρωπο: Τρώτε ακρίδες κι άλλα έντομα ή και σκουλήκια. Σε άλλες περιοχές τα θεωρούν νόστιμα, είναι γεμάτα πρωτεΐνες και επιπλέον δίνουν και μια λύση στο πρόβλημα της διατροφής. Φαντάστηκα την περίπτωση που σύννεφα ακρίδες πέφτουν σε μια περιοχή (για να μην αφήσουν κολυμπηθρόξυλο από καλλιεργήσιμη έκταση) κι εμείς περιχαρείς να πέφτουμε σαν τις ακρίδες πάνω τους και να τις πιάνουμε, να τις τρώμε ωμές να τις μαζεύουμε για βραδινό γεύμα, να τις αποξηραίνουμε, να τις κάνουμε τουρσί με ξιδάκι, παστές με χοντρό αλάτι, κατεψυγμένες σε μεγάλους ψυγειοκαταψύκτες. Φαντάστηκα να ανοίγουμε μαγαζιά που θα πωλούνται ακρίδες σε όλες αυτές τις μορφές, αλλά και σε μορφή γλυκού του κουταλιού, σε μορφή μπακλαβά, σε μορφή παγωτού. Ως εδώ… Μου ‘ρχεται να ξεράσω.

Σκέφτομαι: μα καλά τόσο μαλάκες ήταν οι παλιοί που δεν έβαλαν τις ακρίδες στο διαιτολόγιό τους ενώ είναι πολύ πιθανό να τις έχουν δοκιμάσει και έρχονται ξαφνικά οι επιστήμονες και μας λένε: Φάτε όρνια!

Τα πράματα είναι πολύ απλά. Στην εποχή αυτής της πολυδιάστατης κρίσης και του καθεστώτος διαρκούς απειλής, τα κυρίαρχα και κανοναρχούμενα επιστημονικά επιτελεία μαζί με τα ΜΜΕ θα παίξουν το βρώμικο ρόλο προώθησης νέων ιδεών, στην προκειμένη περίπτωση με την υπόθεση της διατροφής. Είναι η όψη του νομίσματος που πέφτει μαζί με τον απίστευτο επιστημονισμό της κλωνοποίησης και των μεταλλαγμένων τροφίμων. Στην άλλη όψη του είναι το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου, της καταστροφής λαών και της μείωσης του πληθυσμού.…

Γιώργος Γιαουρτλού Κεμπάπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου