Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Σπάνιες εκδόσεις


Αναδημοσίευση από τον ιστοχώρο Ελευθεριακός Κόσμος" (http://eleftheriakos.blogspot.com/2010/12/blog-post_11.html)

Σ΄ αυτή την ενότητα θα προσπαθήσουμε να δημοσιεύσουμε σε ψηφιακή μορφή δυσεύρετες πλέον μπροσούρες και βιβλία που αξίζουν προσοχή για το περιεχόμενό τους. Θα προσπαθούμε επίσης, όπου είναι δυνατό και ταιριάζει το περιεχόμενο να τις συνδέουμε με οπτικοακουστικό υλικό. Π.χ. ντοκιμαντέρ, ταινίες, μουσικά βίντεο, κτλ .
  
Νο 1 «Παράξενο φρούτο» *
Η μπροσούρα αναφέρεται ως «ένα δοκίμιο πάνω στον υπερπληθυσμό, τη θέση της γυναίκας στον τρίτο κόσμο και την ευγονική».
Εκδόσεις Απο– δραση, Θεσσαλονίκη, μετάφραση Βάσω Παρτσανάκη  


* Ο τίτλος της μπροσούρας είναι δανεισμένος από το τραγούδι της Billy Holiday Strange Fruit






ΠΑΡΑΞΕΝΟ  ΦΡΟΥΤΟ  (Λίγα λογία για το τραγούδι).
Στα μέσα της δεκαετίας του 30 ο Abel Meeropole, ποιητής, τραγουδοποιός, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και δάσκαλος της δημόσιας εκπαίδευσης στο Bronx της Νέας Υόρκης, βλέπει μία ανατριχιαστική φωτογραφία από ένα λιντσάρισμα στον Αμερικανικό Νότο και γράφει το ποίημα  Strange Fruit.

Πολλοί θεωρούν ότι το τραγούδι γράφτηκε για την Billy Holiday, η οποία ήταν και η πρώτη που το ηχογράφησε  κάποια χρόνια αργότερα. Η αλήθεια είναι διαφορετική όμως. Ο Meeropole έγραψε το τραγούδι πολύ πριν γνωρίσει την Holiday και το δημοσίευσε  με τον τίτλο "Bitter Fruit" στο "New York Teacher", έκδοση του συνδικάτου δασκάλων της Νέας Υόρκης.
 

Ο Meeropole θα αντιμετωπίσει φυσικά πολλά προβλήματα λόγω αυτού του περίεργου τραγουδιού, που η μουσική του δεν είναι ούτε folk ούτε jazz, ούτε blues ούτε soul. Το τραγούδι με δυσκολία θα βρει το δρόμο του για κάποιες κρυφές εκτελέσεις που θα οδηγήσουν τον δημιουργό του αντιμέτωπο με την επιτροπή Rapp Coudert η οποία του ζητάει εξηγήσεις, ενώ τον κατηγορεί πως έγραψε το τραγούδι κατά παραγγελία από το Κομμουνιστικό κόμμα.
 
Για ραδιοφωνικές εκτελέσεις φυσικά ούτε συζήτηση, ενώ ακόμα και η Holiday θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο να τραγουδήσει το Strange Fruit (οι ιδιοκτήτες των μουσικών  μπαρ έφταναν στο σημείο να διατάσουν τους υπαλλήλους να χτυπούν μανιωδώς την ταμειακή μηχανή, δημιουργώντας έναν περίεργο ηχητικό αντιπερισπασμό κάθε φορά που η τραγουδίστρια αποφάσιζε να πει το απαγορευμένο τραγούδι).
  Τελικά το τραγούδι σιγά σιγά θα γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια διαμαρτυρίας με δεκάδες εκτελέσεις από καλλιτέχνες, όπως η Nina Simone, ο Josh White, ο Sting, οι UB40, ο Jeff Buckley και πολλοί άλλοι.
  
Ο Abel Meeropole θα βρεθεί πάλι στο κέντρο της επικαιρότητας όταν αρκετά χρόνια αργότερα θα υιοθετήσει τους γιους του ζεύγους Rosenberg, των Εβραίων που εκτελέστηκαν το 1953 επειδή θεωρήθηκε ότι έδωσαν τα σχέδια της ατομικής βόμβας στους Ρώσους. To Lewis Allan, και όχι Allen που γράφει το Youtube, είναι φυσικά το ψευδώνυμο του Meeropole το οποίο το χρησιμοποίησε στη μνήμη των δύο αγέννητων παιδιών του (πέθαναν πριν από τη γέννα). Lewis και Allan, ήταν τα ονόματα που θα τους έδινε.
 

Το Strange Fruit με ερμηνεία της Μπίλι Χόλιντεϊ, κυκλοφόρησε ως Β' πλευρά σε δίσκο   γραμμοφώνου, αφού λόγω των στίχων του θεωρήθηκε αδύνατο να αναφέρεται ως Α' πλευρά. Είναι το πρώτο τραγούδι για τα δικαιώματα του πολίτη που κυκλοφόρησε σε δίσκο. Οι στίχοι του καταγγέλλουν το λυντσάρισμα δυο μαύρων Αμερικάνων στον νότο των ΗΠΑ. Η ερμηνεία του από την Χόλιντεϊ συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Grammy Hall of Fame το 1978. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο Songs of the Century.

Η Μπίλι Χόλιντεϊ (Billie Holiday, 7 Απριλίου 1915 - 17 Ιουλίου 1959) ήταν διακεκριμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και συνθέτης της τζαζ. Είναι περισσότερο γνωστή για τις ερμηνείες της σε συνθέσεις άλλων μουσικών και τις φωνητικές ικανότητές της. Η ίδια συνέθεσε περιορισμένο αριθμό τραγουδιών, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στα κλασικά του τζαζ ρεπερτορίου, όπως τα Lady Sings the Blues και God Bless the Child. Χαρακτηρίζεται συχνά ως η επιφανέστερη τραγουδίστρια στην ιστορία της τζαζ, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Ερμήνευσε επίσης τραγούδια του μπλουζ ρεπερτορίου. Θεωρείται πως οι εγκάρδιες ερμηνείες της βρίσκονται στον αντίποδα των περισσότερο χαρούμενων αυτοσχεδιασμών της  Έλλα Φιτζέραλντ.






STRANGE FRUIT

Southern trees bear a strange fruit
Blood in the leaves and blood in the rut
Black bodies swinging in the southern breeze
Strange fruit hanging from the poplar trees
Pastoral scenes of the gallant south,
of the bulgin eyes and the twilsted mouth.
Scent of Magnolia, sweet and fresh,
Then the sudden smell of burning flesh.

Here is a fruit for the crows to pluck,
for the rains to gather, for the winds to suck
For the sun to rot, for the tree to drop.
Here
is the strange and bitter crop.




ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ


Τα δέντρα του Νότου είναι φορτωμένα 
μ' ένα παράξενο φρούτο.         
Αίμα στα φύλλα και αίμα στη ρίζα.
Μαύρα κορμιά λικνίζονται στην αύρα του Νότου,
Παράξενο φρούτο κρεμασμένο από τις λεύκες.


Ποιμενικές σκηνές του ευγενούς Νότου,
Από εξογκωμένα μάτια και στρεβλωμένα στόματα.
Άρωμα από Μανόλια, γλυκό και δροσερό.
Και μετά η ξαφνική μυρουδιά από καμένο δέρμα.

Αυτά είναι τα φρούτα, που τα κοράκια ξεριζώνουν,
Που η βροχή παρασύρει, που οι άνεμοι σέρνουν,
Που ο ήλιος σαπίζει, που τα δέντρα τ' αφήνουν να πέσουν.
Είναι μια παράξενη πικρή σοδειά.








Κατεβάστε όλη την μπροσούρα από εδώ: black-tracker.gr
Πηγές: flytoistros. Βικιπαιδεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου