Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Όταν κάποιες δίκες είναι διαφορετικές από τις υπόλοιπες

Την ερχόμενη Δευτέρα, θα συνεχιστεί και πάλι η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση του σπιτιού στο Χαλάνδρι, το οποίο συνδέεται με την οργάνωση "συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς". Η δίκη διεξήχθη σε αίθουσα που βρίσκεται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό από ένστολους και ασφαλίτες. Επιπλέον, την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η δίκη, επιβαλλόταν σε όλους στους προσερχόμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου να αφήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα στους μπάτσους και να την παραλάβουν στην έξοδό τους πάλι, παρόλο που περνούσαν από δύο μηχανήματα ελέγχου. Όλους αυτούς τους ελέγχους τους υπέστησαν ακόμα και οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης διατύπωσων τρία αιτήματα προς την έδρα του δικαστηρίου: το πρώτο αφορούσε την παύση αυτού του μέτρου φακελώματος των προσερχομένων με τις ταυτότητες, το δεύτερο την ηχητική καταγραφή και γραπτή απόδοση των πρακτικών της δίκης και το τρίτο την παραμονή των κατηγορουμένων χωρίς χειροπέδες στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας. Την ερχόμενη Δευτέρα, το δικαστήριο θα αποφασίσει για τα παραπάνω αιτήματα.
Τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν απλά και μόνο με τη στοιχειώδη προάσπιση της ίσης μεταχείρισης κατηγορουμένων, συνηγόρων και παρευρισκομένων σε σχέση με κάθε άλλη αντίστοιχη διαδικασία. Έχουν να κάνουν με την αποφυγή κατασκευής ενός άλλου ποινικού κώδικα και δικαστικής διαδικασίας, ειδικά διαμορφωμένης για πολιτικούς κρατούμενους και συγκατηγορούμενους.
Σε τέτοιες διαδικασίες, η προσπάθεια επιβολής του κρατικού ολοκληρωτισμού πρέπει να ανακοπεί.
Τ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου