Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Τέσσερα ερωτήματα προς τον Μπούτα



Για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ, δια στόματος Βαγγέλη Μπούτα από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, έδειξε πόσο "τρώγεται" με την εκτροπή του Αχελώου. Τόσο που θα ζήλευε και ο Σουφλιάς, θα λεγε κανείς.
Σε σημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο Μπούτας ζήτησε από τον Ήσυχο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα της εκτροπής του Αχελώου. Εδώ ας πούμε ότι ο Ήσυχος, λαλίστατος για τα λοιπά αγροτικά θέματα, έκανε "την πάπια" για το θέμα του Αχελώου, αφού ως γνωστόν το κόμμα του έχει βάλει στην άκρη αυτό το θέμα προς άγραν ψήφων στο θεσσαλικό κάμπο.
Όμως, ας μας απαντήσει ο Μπούτας: Πώς θα επωφεληθεί ο μικρός και μεσαίος αγρότης από την εκτροπή του Αχελώου; Γιατί δε ζητά τα χρήματα -και πολύ λιγότερα μάλιστα- από τα έργα καταστροφής του Αχελώου να πέσουν στην ενίσχυση και βελτίωση πολλών και μικρότερων εγγειοβελτιωτικών έργων στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας; Η απάντηση είναι απλή: γιατί το ΚΚΕ έχει την ίδια αναπτυξιακή αντίληψη που έχει και η δεξιά και ακροδεξιά στην Ελλάδα. Ποτέ δε νοιάστηκε και ποτέ δεν προασπίστηκε σοβαρά μία περιοχή απέναντι στη λεηλασία τους από τις μπουλντόζες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ας μας απαντήσει και σε κάτι άλλο ο Μπούτας: Γιατί οι αγρότες, τόσα χρόνια, παρόλες τις κινητοποιήσεις τους, δεν έχουν πετύχει ουσιαστικά τίποτα και δεν μπορούν ούτε καν να ανανεώσουν σοβαρά το συνδικαλιστικό στελεχικό δυναμικό τους; Γιατί πολύ απλά, το ΚΚΕ, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ποδηγετούσαν τόσα χρόνια τον κόσμο των αγροτών -που μόνο άμοιροι ευθυνών δεν είναι οι ίδιοι- κάνοντας κινητοποιήσεις με κόκκινα, γαλάζια ή πράσινα τρακτέρ. Δεν έχει αλλάξει όμως τίποτα: είδαμε πώς υποδέχθηκαν σε μπλόκα τον Λαφαζάνη και άλλους συριζαίους τα κομματικά μέλη του ΚΚΕ, μην τυχόν και χαθεί ο κομματικός έλεγχος...
Ας ρωτήσουμε και κάτι άλλο τον Μπούτα, πιο "προσωπικό": γιατί, ενώ υπήρχαν στελέχη του ΚΚΕ πρόεδροι ενώσεων ή μεμονωμένων συνεταιρισμών, ούτε ένας από αυτούς τους συνεταιρισμούς δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη μιζέρια και τη διάλυση; Η απάντηση είναι απλή και ας μην περιμένουμε τον ίδιο να τη δώσει: γιατί και τα στελέχη του ΚΚΕ δεν ενδιαφέρθηκαν να διαμορφώσουν μία πραγματική συνεταριστική οργάνωση, που να μην είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τα κρατικά ταμεία και τα κομματικά γραφεία. Απόδειξη; Ο ίδιος ο Μπούτας. Παρόλο που ήταν χρόνια πρόεδρος της γιγάντιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό γι΄αυτήν. Το ακριβώς αντίθετο: καθετοποίησε ο ίδιος τη δική του αμπελουργική και οινοποιητική παραγωγή και έφτιαξε δική του κάβα με την επωνυμία "κάβα Μπούτα" στην αγορά της πόλης της Καρδίτσας, προωθώντας το δικό του προϊόν. Γιατί, σαν κομμουνιστής πρόεδρος, δεν προώθησε ποτέ όλα αυτά μέσα από συλλογικές δομές; Και κάτι άλλο: χρόνια τώρα, το δημοτικό αναψυκτήριο στο χωριό του το μισθώνει ο γιος του και κανένας συνεταιρισμός ή άλλου τύπου συλλογική δομή.
Ας μας απαντήσει και σε κάτι άλλο ο Μπούτας: πόσο καιρό νομίζει ότι μπορεί να ελέγχει τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, αναπαράγoντας τα ίδια αιτήματα, που δεν αγγίζουν καθόλου τον πυρήνα οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής στα σύγχρονα αδηφάγα καπιταλιστικά πλαίσια; Πόσο καιρό ακόμα θα κρατήσουν χωρίς να ξεφτίσουν ή να ξεφτιλιστούν τελείως τα αιτήματα που μιλάνε μόνο για λεφτά; Πότε συνέδεσε τα αγροτικά προβλήματα με τα προβλήματα των χιλιάδων ανέργων στις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας; Ας μην απαντάμε στα αυτονόητα.

Ο κόσμος όμως που αρχίζει να στρέφεται στον αγροτικό τομέα σήμερα είναι δύο ειδών χοντρικά: εκείνοι που ευελπιστούν ότι θα πιάσουν την καλή και εκείνοι που επιθυμούν να επιβιώσουν με κάποια αξιοπρέπεια. Τους πρώτους κανένας Μπούτας δε θα τους έχει μαζί του, γιατί υπάρχουν άλλοι που κουνάνε πιο ξεκάθαρα τη σημαία της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, και τους δεύτερους επίσης δεν πρόκειται να τους έχει μαζί του, γιατί πολλοί από αυτούς δεν έχουν μάθει να ακολουθούν καμία κομματική ηγεσία.
Αν δεν ξεπεραστούν οι κομματικές ηγεσίες, τα "σάλτα μορτάλε" μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για χάρη "ευνοϊκότερων" δημοσκοπικών ευρημάτων και η λογική της ανάπτυξης που μας οδηγεί σε πιο βαθύ σκοτάδι, καμιά ελπίδα δε θα φυτρώσει στο έδαφος...

ένας Καρδιτσιώτης

6 σχόλια:

  1. λοιπον κυριε καρδιτσιωτη.
    ο μπουτας και ο καθε μπουτας δεν μπορει να κανει μονος του ή σχεδον μονος του τιποτα. αν θες να κανεις κριτικη καντην στους συντοπιτες σου καρδιτσιωτες που την κρισιμη ωρα κανανε παντα τις παπιες. οπως ας πουμε αγροτοσυνδικαλιστη του ναρ που το επαιζε επανασταση και πριν κατι χρονια οταν το μπλοκο επαιρνε αποφαση να πανε τα τρακτερ στον δρομο, αυτος και οι συν αυτον τα βγαζανε αλλα στον δρομο για την κρανια.
    ο μπουτας και ο καθε κομμουνιστης μπουτας, οταν οι αλλοι ξεριζωνανε τα αμπελια για τις επιδοτησεις και κοροιδευανε αυτον και τα παιδια του που ηταν "βλακες" και δεν τα κονομαγανε απο τις επιδοτησεις αυτος τα καλιεργουσε.
    σε πειραξε που δεν ειναι στην ψαθα; τραβα και δες ποσα "κονομαει" γιατι ετσι οπως το παρουσιαζεις φαινεται σαν να ειναι ο μπουταρης της θεσαλλιας.
    για το αν ειναι τιμιος και πως βγαζει το ψωμι του μπορει να σε ενημερωσει και οφιλος σου ο τσουκατος που ειχε στειλει παλιοτερα ορκοτους λογιστες να σου πει τι βρηκε.
    οσο για το δημοτικο αναψυκτηριο. οπως το λες φιανεται οτι το νοικιαζει καμια 20αρια χρονια.
    οποιος θελει το αναψυκτηριο (και εσυ αν θες) οταν ληξει η μισθωση τοτε γινεται διαγωνισμος και οποιος δωσει τα περισσοτερα το παιρνει, απλα τα πραγματα. ο δημος καρδιτσας λοιπον θα κανει τον διαγωνισμο. παρτην λασπη και τριψτη στην μουρη σου.
    ας παμε στα αλλα τωρα. φανταζομαι οτι γουσταρεις λιμνη πλαστηρα ετσι; απο κει φανταζομαι οτι θα θες να γινει η υποδομη για τα εγγυοβελτιωτικα εργα για να ποτιστει ο καμπος ε; αυτο τι εργο ειναι; δεν ειναι εργο τσιμεντου και μπουλντοζας; δεν σε χαλασε ομως. μια χαρα κανεις την κατασκηνωσουλα σου στην λιμνη ελευθεριακα χεζοντας στην οχθη για να το πιεις μετα απο την βρυση το νερο.υπαρχουν προεδροι κομμουνιστες σε καποιες ενωσεις, και; ο καμπος μηπως θυμασαι τι ψηφιζει; μπορεις με φωτισμενες μειοψηφιες να κανεις πολλα χωρις συμμετοχη; εσεις που ειστε να βγαλετε τον νεο κοσμο απο το καφενειο, τα χαρτια και τον μπαφο; σε ποιο συλλογο συμετεχετε, τι εχετε κανει για την νεολαια του καμπου και της επαρχιας; ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ. οι ανθρωποι του καναπε και της ψηλης αναλυσης με τα τσιπρα στις ταβερνες που δεν εχουν δουλεψει ποτε στην ζωη τους κανουν κριτικη σε αυτους που γεννηθηκαν και θα πεθανουν στο χωραφι.
    τι ξερεις τι θελει ο μικρομεσαιος αγροτης; ποια ειναι η δικια σου προταση για την αγροτικη οικονομια;
    το ΚΚΕ εχει συγκεκριμενη προταση για την αγροτικη οικονομια, που ειναι αλληλενδετη και με την μεταποιητικη βιομηχανια, την βιομηχανια ακομα ως παραγωγη μεσων παραγωγης κτλ.
    πρινα λοιπον κανεις την κριτικη σου διαβασε πρωτα για να μην πιανεσαι κωτσος. μαζι με αυτα εχουμε και ετοιματα αμεσα. ποιος μικρομεσαιος αγροτης δεν θελει την καταργηση του φορου στο πετρελαιο κινησης; την μειωση του ρευματος στις αντλιες, την ελαφρυνση της φορολογιας για τα κτηματα που θα ερθει; αυτα ειναι αιτηματα που δεν τα ακολουθαν οι αγροτες ε; δεν εμπναιουν;
    πες μας ρε φιλος κανα αιτημα τοτε εσυ, κανενα στοχο παλης. τοση καταναλωση μπυρας και φιλοσοφιας στο καφωδειο και στην αυλη να φερουν και κανενα αποτελεσμα.
    στην συνελευση της πλατειας εκτος απο το να τα λετε μπροστα στην εμπορικη δεν επεξεργαστηκατε και κανα αιτημα για τους ερμους τους αγροτες; εκτος και αν οι γονοι δασκαλων/καθηγητων/δικηγορων κτλ που συμμετειχαν εκει δεν μπορουν να ξεχωρισουν μαρουλοφυλο απο τρομπονι.

    α και πουσαι φιλος, να σε δουμε και σε κανενα αγωνα, οχι της ΑΣΑ.
    ενας μη καρδιτσιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ποιος έχει και ποιος δεν έχει ατζέντα χρυσής αυγής έχει φανεί και φαίνεται πολύ συχνά στους δρόμους και στις γειτονιές. Ας μην πάρομε τα γνωστά παραδείγματα περί προστασίας της βουλής και συνεργασίας με τους μπάτσους στο Σύνταγμα σε εκείνη την 48ωρη γενική απεργία. Κάποιοι ήταν από την πλευρά της διαδήλωσης τότε και κάποιοι μαζί με τη βουλή και την αστυνομία.
    Ας πάμε σε ένα περιστατικό που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου της Αθήνας. Εκεί, η υποψήφιος της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ έθεσε ζήτημα γιατί ο δήμος επιτρέπει την πρόσβαση σε σχολικές αίθουσες της περιοχής στην Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου, προκειμένου να κάνει μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Επίσης, κατηγόρησε ευθέως αυτοοργανωμένα εγχειρήματα όπως η Ανοιχτή Συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου (έν πάρκο της περιοχής) καταλήγοντας να επιτεθεί στους αναρχικούς της περιοχής μιλώντας για άλλη μια φορά για το "σκοτεινό" χαρακτήρα τους.
    Αυτοί είναι οι αγωνιστές του ΚΚΕ. Για να δούμε τώρα που τελειώσαν οι συνεννοημένες με τους μπάτσους και την κυβέρνηση καταλήψεις και διαμαρτυρίες, τι θα κάνετε και λίγα τα λόγια σας για τον κόσμο που χρόνια τώρα δέχεται την κρατική καταστολή έχοντας του κόσμου τους συλληφθέντες και τραυματίες, κάποιες φορές με τη δική σας ενεργό συμμετοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταλινικοί, γκεμπελικοί, κοινός αγώνας

    Όταν κάτι δεν το γουστάρουν, τότε με τη μία το αποκαλούν προϊόν ασφαλίτικων μεθοδεύσεων και προβοκάτσιας. Ο λόγος και πάλι για κάποια από τα γρανάζια του Περισσού, τα οποία δεν έχασαν την ευκαρία σε μπλογκ τους (http://kokkiniepithesi.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1987.html) να χαρακτηρίσουν ως "ασφαλίτικα μπερδέματα" μία ανάρτηση σχετικά με το ρόλο του ΚΚΕ στα αγροτικά μπλόκα και του Μπούτα τόσα χρόνια ως αγροτοσυνδικαλιστή στην Καρδίτσα.
    Τους επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς, όχι έτσι για λόγους τυπικούς, αλλά ουσιαστικούς. Γιατί αυτοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται με την αστυνομία χρόνια τώρα, γιατί αυτοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα τα παιδιά και τα εγγόνια τους να μπαίνουν στην ελληνική αστυνομία και με αυτόν τον τρόπο να στελεχώνουν έναν από τους πλέον αντικοινωνικούς μηχανισμούς του κράτους.
    Ας χειροκροτήσουν πάλι κανέναν χρυσαυγίτη σε καμιά χαλυβουργική και μετά ας μας πουν ότι είναι και αντιφασίστες...

    η διαχειριστική ομάδα του μπλογκ

    παραθέτουμε την ανάρτηση του προαναφερόμενου μπλογκ (παρεπιπτόντως, οι "ελεεινοί συριζαίοι" που αναφέρονται είναι η ένωση οπαδών σύριζα):

    Καμιά φορά μάλλον τα σκονάκια πέφτουν σε λάθος χέρια. Αν την κάνεις τη δουλειά καθημερινά μπορεί και να μπερδεύεσαι μάλλον. Γιατί το λέω; Αυτό το κείμενο που δημοσιεύτηκε από "ελευθεριακούς κομμουνιστές" μάλλον για blog της Χρυσής Αυγής πήγαινε αλλά μπερδεύτηκε στο δρόμο....

    Αυτά για τον Μπούτα τα έλεγε παλιά από τα παράθυρα ο Πάγκαλος, ο Κοκκινούλης και άλλοι... "ελευθεριακοί".
    Καλά κάνει και τους τσούζει το ΚΚΕ.

    Το γεγονός ότι το κείμενο αναδημοσίευσαν κάτι ελεείνοι ΣΥΡΙΖΑιοι απλά επιβεβαιώνει τη βρωμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την ταμπακιέρα τίποτα ,αλλα σας λεει ο πρώτος σχολιαστής και εσεις τραγουδάτε αλλα..Με
    υφος αρκετά παραπονιάρικο και χωρις τεκμηρίωση ,αυτο λέγεται γκεμπελισμος
    Οσο για τις προτάσεις που να αφορούν πραγματικές αναγκες, ποτε δεν είχατε ,τωρα θα τις αποκτήσετε..?
    Παρτε και καμια εφημερίδα με μπόνους Παριο να τραγουδάτε ποιο καλη μοναξιά...
    Γαβ ρε ..ουγκαλοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε, καταδικάστε πάλι κκεδες την ενέργεια στη χαλκιδική ως έργο προβοκατόρων, επειδή δε σας άρεσε. Αν δεν είναι αυτό γκεμπελισμός, δηλαδή να ρίχνεις λάσπη και άντε ο άλλος να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, τότε τι είναι, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΤΑΡΧΗΝ Ο ΜΠΟΥΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΧΕΙ ΟΙΝΟΠΙΟΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ Α ΟΥ ΑΙ ΣΙΑΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΑ. ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ 10 ΒΓΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΒΓΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΑΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥ. ΕΝΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΒΡΟΜΩΑΘΗΝΑ ΓΙΑΤΗ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΑΓΡΟΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή