Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αίγυπτος: Κάλεσμα της ιδρυτικής επιτροπής της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων

Αναδημοσιεύουμε εδώ (σε ελληνική μετάφραση) ένα άρθρο της CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) της Βόρειας Αφρικής (ομάδα εργασίας για τις διεθνείς σχέσεις με τη Βόρεια Αφρική). http://www.cgtandalucia.org/Llamamiento-del-comite


Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, η οργανωτική επιτροπή της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων εξέδωσε ανακοίνωση ότι καλεί τους εργαζομένους να εγκαταλείψουν το κρατικό συνδικάτο και να ξεκινήσουν τη δημιουργία δικών τους συνδικάτων. Αυτή η έκκληση ακολούθησε τις μαζικές εργατικές απεργίες που σημάδεψαν θέσεις κλειδί της αιγυπτιακής οικονομίας όπως τις βιομηχανίες όπλων, τσιμέντου, και μεταλλουργίας, αποτελώντας ένα βασικό στοιχείο των πρόσφατων γεγονότων, αν και επισκιάστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικεντρώθηκαν μόνο στα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ. Οι απεργίες των εργατών της Αιγύπτου στάθηκαν κρίσιμες στη νίκη που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουμπάρακ, ένα άμεσο αποτέλεσμα του αγώνα του λαού και των εργαζομένων της Αιγύπτου, πέρα από το γεγονός ότι αυτοί που είναι στην εξουσία προτίμησαν να αφήσουν το Μουμπάρακ στην τύχη του για τη διατήρηση του συστήματος. 
Διαδήλωση μπροστά από την Αιγυπτιακή Ομοσπονδιακή Ένωση Εμπορίου (ETUF), τη συνδικαλιστική ομοσπονδία του Μουμπάρακ. Σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου, η ιδρυτική επιτροπή της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων, οργάνωσε μία διαδήλωση μπροστά από την έδρα της Αιγυπτιακής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ETUF), με αίτημα την ποινική δίωξη των διεφθαρμένων στελεχών της ETUF που έγιναν πλούσιοι στις πλάτες των εργατών και που στάθηκαν αντίθετοι στην επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου στέλνοντας τραμπούκους να επιτεθούν στους εξεγερμένους στην Πλατεία Ταχρίρ. 
Τις περασμένες 6 Φεβρουαρίου, το CTUWS (Κέντρο Υπηρεσιών Συνδικάτου για τους Εργαζομένους), που υποστηρίζει τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, μαζί με ένα δεδομένο αριθμό στελεχών του συνδικάτου, επισημοποίησε μία καταγγελία προς το γενικό εισαγγελέα ζητώντας τη διερεύνηση της προέλευσης της περιουσίας του Hussein Megawer, προέδρου της ETUF, που υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια αιγυπτιακές στερλίνες. Οι δικηγόροι του CTUWS παρουσίασαν τα έγγραφα για την τεκμηρίωση της σοβαρότητας της έκθεσης, κάτι που οδήγησε σε προκαταρκτική έρευνα.
Η αντίδραση της ETUF ήταν να καταθέσει μια αντι-καταγγελία ενάντια στο CTUWS, ζητώντας το κλείσιμο της έδρας και κατηγορώντας το ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια, για δυσφήμηση της νομιμότητας και για την προώθηση της αστάθειας και των απεργιών στις βιομηχανίες. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έξω από την έδρα του ETUF, με τη συμμετοχή πάνω από 2000 εργαζομένων (από το Real Estate Tax Authority Union-RETA, της ένωσης των τεχνικών υγείας και των εγκαταστάσεων του El-Mahalla El-Kubra, Helwan, 10° των πόλεων Ραμντάν και Σαντάτ), μερικοί τραμπούκοι μισθωμένοι από την ETUF πέταξαν άδεια γυάλινα μπουκάλια κατά των διαδηλωτών τραυματίζοντας τρεις εργάτες. Οι ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και συνέλαβαν 4 καθάρματα της ETUF επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για υποκείμενα συνδεόμενα με τον Hussein Megawer, πρόεδρο της Εργατικής Ένωσης Αιγύπτου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την οργανωτική επιτροπή.
Μήνυμα προς τους Αιγύπτιους εργαζομένους
Συνάδελφοι,
Τώρα που η δημοκρατία που στηριζόταν στο φόβο, στο δεσποτισμό και στη διαφθορά έπεσε, τώρα που η επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου πέτυχε την ανατροπή του καθεστώτος του Μουμπάρακ, εναπόκειται σε εμάς τους εργαζομένους το καθήκον να καθαρίσουμε τη χώρα από τα υπολείμματα του καθεστώτος και των υπηρετών του.
Ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Αιγύπτου (ETUF) Hussein Megawer και οι αυλικοί του μας επιβλήθηκαν από το μηχανισμό κρατικής ασφάλειας ως εκπρόσωποί μας διαμέσου στημένων εκλογών που κρίθηκαν άκυρες και δίχως ισχύ από το Διοικητικό Δικαστήριο. Οι κύριοι της ETUF ξεπούλησαν τα συμφέροντά μας και πρόδωσαν τις διεκδικήσεις μας. Έζησαν μέχρι τώρα ως υπηρέτες κάθε εξουσίας και σαν δουλικοί όλων των κυβερνόντων. Τους ενδιέφερε μόνο να συσσωρεύσουν παράνομα κέρδη, καταφέρνοντας να γίνουν εκατομμυριούχοι με βίλες και πολυτελή διαμερίσματα, κάνοντας βόλτες σε πανάκριβα αυτοκίνητα. Εμείς σήμερα τους προκαλούμε να αποκαλύψουν τις πηγές του πλουτισμού τους και να δημοσιοποιήσουν την οικονομική τους κατάσταση.
Σήμερα είναι η μέρα της Κρίσης. Είναι ημέρα που όλοι αυτοί οι κύριοι καλούνται να δώσουν αναφορά για τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίων των εργαζομένων. Δε θα μείνουμε σιωπηλοί ενάντια σε αυτούς που έκλεψαν τα λεφτά των εργαζομένων, σε αυτούς που προκάλεσαν και εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο τομέα. Εμείς θα γίνουμε ο κόμπος στο λαιμό σας με κάθε νόμιμο μέσο.
Στο όνομα των μαρτύρων της επανάστασης που έχυσαν το αίμα τους για να μας δείξουν το δρόμο της απελευθέρωσης και εκείνων που δολοπλόκησαν εναντίων τους ο Hussein Megawer και οι γκάνγκστερ του, εκδίδοντας δελτία τύπου ενάντια στην επανάσταση και υποκινώντας τον όχλο εναντίων των ανταρτών στην πλατεία Ταχρίρ, δε θα επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να διαφύγουν και να παραμείνουν ατιμώρητοι για τα εγκλήματά τους. Ας γίνουν τα πρώτα μας βήματα στο δρόμο της ελευθερίας η έξοδός μας από τη συνδικαλιστική ομοσπονδία του κράτους που έπεσε με την κατάρρευση του καθεστώτος. Στις 30 Ιανουαρίου 2011, ιδρύθηκε η Οργανωτική Επιτροπή της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της RETA, εφοριακών, του Συνδικάτου Συνταξιούχων, του Συνδικάτου Τεχνικών Υγείας, του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Εκπαιδευτικών καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις των πόλεων Mahalla, Helwan, 10° Ramadan και Sadat. Προσέλθετε στη νέα ανεξάρτητη ομοσπονδία.
Σήμερα, οι Αιγύπτιοι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο συνδικάτο. Μπορούν να το χτίσουν ελεύθερα ως μία συνδικαλιστική οργάνωση δυνατή και ικανή να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους προς βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Δεν περιμένουμε το αύριο. Αρχίζουμε σήμερα. Ο δρόμος είναι ελεύθερος. Πρέπει όλοι να φύγουμε από το κρατικό συνδικάτο που πια έπεσε κι αυτό με την πτώση του καθεστώτος. Ζητάμε από όλες τις θέσεις εργασίας να ανασταλούν οι παρακρατήσεις μισθών μας από το συνδικάτο. Ας οικοδομήσουμε μαζί το ανεξάρτητο συνδικάτο μας και την ανεξάρτητη
συνομοσπονδία μας , μία συνομοσπονδία που διευθύνεται από τους εργαζομένους είναι καλύτερη από μία στα χέρια της εξουσίας.
Η Ιδρυτική Επιτροπή Της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας των Συνδικάτων
13 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου